keskiviikko 13. elokuuta 2014

DEMONIC DEATH JUDGE: Surinaa pilvipäille


Pari vuotta sitten käpälään tarttui arviohukissa Kotkan seudulla majailevan Demonic Death Judgen Skygods -albumi. Vanha suosikkistaili stoner rock oli jo alkanut vuosien mittaan kyllästyttää ja sludgea en ollut koskaan osannut kunnolla fanittaakaan. Mutta sitten tuli itselle aiemmin tuntematon pumppu ja romutti molemmat luulot. Ilolla ei ollut rajoja, kun fiilistelin bändin hiukka jykevää soundia


Myöhemmin DDJ tuli nähtyä keikalla ja tutustuttua myös varhaistuotantoon eikä mielipidettä tarvinnut muuttaa, vaikka juuri Skygods on nimenomaan yhtyeen kovin saavutus.

Viime ajat bändi on tuntunut olevan hissuksiin, joten piti tarkistaa mitä DDJ:n leirissä puuhataan ja samallahan sitä utelee muutakin olennaista dataa. Laulaja Jaakko Heinonen ystävällisesti vastaa.

Musiikkinne tärkeimmät elementit ovat mielestäni groove ja raskaus – näettekö ne itse olennaisimmiksi ja onko jompikumpi niistä (tai joku muu ulottuvuus) tärkein biiseissänne vaadittava asia?
- Tottakai groove ja raskaus ovat olennainen osa tätä bändiä. En tiedä onko jompikumpi tärkeämpi, mutta molempia on oltava jotta ollaan tämän bändin toiminnan ytimessä. Jos jotain näiden kahden asian ulkopuolelta haluaa nostaa esiin niin yllätyksellisyys. Biisien sisällä voi tapahtua mitä tahansa, se pitää biisit mielenkiintoisina kuulijalle ja soittajalle.

Olitte keväällä Red Fangin lämppärinä, mikä ainakin periaatteessa toi teille lisää potentiaalisia kuulijoita. Tarkoittaako se sitä myös käytännössä? Millaisia fiiliksiä nämä keikat muuten herättivät?
- Toki tavoitimme varmasti paljon kuulijoita ketkä muuten eivät ehkä meistä olleet aikaisemmin tietoisia ja saattoivat ottaa meidät ns. korvan taakse ja seurailla meitä jatkossa tarkemmalla silmällä. Kyseisten keikkojen mahdolliset positiiviset vaikutukset näkyvät sitten ensi kerralla kun saavumme samaisiin kaupunkeihin ilman ameriikkalaista vetoapua.
- Keikoista jäi erittäin positiiviset tunnelmat. Monta hienoa iltaa, hienoja miehiä ja a-luokkaisen kova pändi tämä Red Fang.

Teillä on vuosia bändihistoriaa (Total Devastation, Kaihoro jne.) myös takanapäin. Onko DDJ se kunnianhimoisin bändi tähän mennessä vai ollaanko tähän tultu sattuman ja ajautumisen kautta?
- En sanoisi että olemme erityisen kunnianhimoisia. Ja ehdottomasti matkalla on ollut monta sattumaa ja käännettä eikä todellakaan mitään suunnitelmallista maailmanvalloitusagendaa. Meillä kaikilla on edelleen muitakin projekteja ja näkisin että kaikkia tehdään puhtaasti soittamisen ilosta eikä toiminta ole erityisen tavotteellista.

Skygodsista on jo aikaa – ollaanko mahdollista uutta materiaalia julkaisemassa lähitulevaisuudessa? Onko muita tuoreita uutisia kerrottavana?
- Soittajavaihdokset ovat hieman jarruttaneet uuden materiaalin syntyä ja täten ihan lähitulevaisuudessa ei julkaisuja ole tiedossa. Uusia biisejä ja riffejä on kyllä jo reenikämpällä kuultu mutta studiota ei olla vielä varaamassa.Kaikki levynne on julkaistu enemmän tai vähemmän pienillä yhtiöillä. Onko se jo hyväksytty käytäntö vai näetkö teillä olevan mahdollisuuksia isompiin, jopa kansainvälisiinkin kuvioihin? Teidänkin edustamalla musiikinlajilla on olemassa myös jos ei nyt kaupallinen ulottuvuus, niin ainakin metallin saralla näkyvät markkinat.
- Pienemmät yhtiöt mahdollistavat narujen pysymisen omissa käsissä. Se on
ehdottoman hyvä asia. Jos joku isompi yhtiöt meidät haluaisi niin tuskin siitä
kieltäydyttäisiin, mutta en näe sitä mitenkään pakollisena ja oleellisena. Totta on että meidän tyyppinen musiikki on nostanut päätään ja keikat vetävät hyvin yleisöä.

Kysymys on kuluneisuudessaan tylsin ikinä, mutta koska teidänkin edustama genre on jo niin laaja ja saanut vaikutteita useammasta suunnasta, niin se lienee siitäkin huolimatta paikallaan. Eli mitkä koette itse tärkeimmiksi musiikillisiksi inspiraation lähteiksi DDJ:n tyylin valinnassa ja muovautumisessa?
- Omalta osaltani klassiset sludge/doom/stoner bändit toimivat suurena vaikuttajana bändin alkuaikoina. Ja toimivat edelleen. Iron Monkey, EyeHateGod ja Electric Wizard ovat niitä tärkeimpiä nimiä joita voisin nostaa esiin. Unohtamatta muita klassisia kuten Black Sabbath, Led Zeppelin ja ZZ Top. Myös erinäiset elokuvasoundtrackit ovat olleet vaikuttava tekijä varsinkin viimeisinä vuosina.Kuinka paljon te koette edes edustavanne jotakin genreä? Onko fanien rajoittuneesti musiikkiin suhtautuminen bändille etu vai haitta? Määrittelee teidät nyt sludgeksi, stoneriksi tai yleisimmin metalliksi, niin toistaiseksi se kuitenkin on ollut aika marginaalista musiikkia. Onko teillä käyty bändin sisällä käyty keskustelua musiikin kehittämiseksi jos ei nyt tosiaan kaupallisemmaksi, mutta laajemman kansanosan makuun sopivammaksi? Jos vertaa Skygodsia vanhempaan materiaaliin, niin tietynlaista ilmavuutta siellä on verrattuna aiempiin levyihin. Ja pitääkö musiikin kehittämisen – miten sen haluaakin määritellä – olla itseisarvo tai tavoite sinänsä?
- En koe edustavani varsinaisesti mitään genreä mutta jos meidät täytyy lokeroida niin laitetaan sitten sinne sludge-osastolle. Toki jonkinlainen lokerointi on tässä bändien loputtomassa virrassa paikallaan, että ihmisillä on jotain käryä minkä tyyppistä tavaraa se DDJ tuuttaa.
- En muista että olisimme koskaan sen kummemmin keskustelleet siitä mitä tehdään, soitetaan tai sävelletään. Aluksi päätettiin että tehdään pilvipäille säröistä surinaa ja sillä tiellä ollaan edelleen. Materiaali on ehkä iän myötä muuttunut ilmavammaksi ihan luontaisen kehityksen kautta. Nyt kun sävellysvastuuta on uusilla miehillä onkin mielenkiintoista nähdä mitä seuraavaksi julkaistaan. Luontainen kehitys on kaiken a ja o. Pakonomainen tarve koko ajan ylittää itseään tai kehittyä johonkin suuntaan kuulostaa minusta vieraalta. Tehdään aina sitä mikä sillä hetkellä tuntuu oikealta,
välittämättä siitä mitä ihmiset odottavat tai mitä "genreä" me edustetaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti