sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

THE HEARTBURNS: Ei närästyslääkkeitä, kiitos!


Niin paljon kuin pidänkin Kakka-Hätä 77:stä, Pää Kiistä + niistä puolesta tusinasta muista pumpuista, itselleni läheisin Teemu Bergmanin ansiokkaalla tahdilla perustamista punkrock-yhtyeistä on aina ollut The Heartburns. Itse pääsin hyppäämään kelkkaan kymmenen vuotta sitten ilmestyneellä Retard On The Runilla -ep:llä, joka yhä edelleen on se tärkein tämän sekalaisen seurakunnan levyistä. Tajuton tempo yhdistettynä pistämättömään (ja näköjään myös ehtymättömään) melodiatajuun iski niin lujasti päin pläsiä, että seiskaa piti pyörittää jatkuvasti. Paskat soundit vain alleviivasivat bändin asennetta – korulauseita oli turha odottaa.

Into pikemminkin piukkeni esikoisalbumi Fucked Up In A Bad Waylla, joka jää ikiaikaisesti aikakautensa parhaimpien punkkilevyjen kaanoniin. Epätoivo, vitutus, alkoholismi ja välinpitämättömyys eivät tee kenenkään elämästä suoranaisesti hohdokkaampaa, mutta punklevyn polttoaineena ne ovat parhaasta päästä.

Keikalla nähtynä bändi jätti itsestään hämmentyneen vaikutelman. Bergmanin sekava presenssi saattoi tuottaa entistäkin aggressiivisempaa mättämistä, jossa saivat biisien lisäksi osansa myös muut jäsenet. Keikat eivät aina olleet parhaita mahdollisia (alleviivattakoon että niitäkin oli) , mutta aitoja siinä mielessä, että ne heijastivat porukan kulloistakin kuntoa. Ja ne välispiikit: ”Onks hei kukaan teistä impannut poloniumia?” on suurin piirtein paras mahdollinen kommentti uutiseen venäläisten myrkyttämästä loikkariagentista.

Joku markan sosiologi vetäisi jo yhtäläisyysviivoja punkin syvimpään olemukseen, kun DIY-asenne tuotti juuri sellaista jälkeä kuin huvitti. Vaaran tunnettakaan ei puuttunut. Onneksi olen sentään itse päässyt moisten jonninjoutavuuksien yli. Heartburnsissa parasta on ollut suoraviivainen asenne rockin soittoon. Se kuitenkin on ainoa mikä ratkaisee. Tai no, hyviä biisejäkin tarvitaan, mutta ne bändillä on aina olleet hallussa.

Tämän jälkeen suhteeni Heartburnsin tuotantoon vähitellen viileni, mutta niin se kylmeni bändin jäsenilläkin. Bergmanin myöhemmät vaiheet ovat laajalti dokumentoituja ja kitaristi Lassen aikaansaannokset mm. Hero Dishonestissa ovat nekin alan ihmisille tuttuja. Myöhemmät levyt ovat enimmäkseen hyviä, mutta sama raivopäinen polte niiltä ei enää ensimmäisenä hypi silmille. Ei, vaikka esimerkiksi kakkoslevy Fixin' To Diella soundit ovat pelkkää piikkilankaa. Viimeksi näkemäni keikka Tampereen Klubilla muistaakseni Dwarvesin lämppärinä oli sen sijaan ensimmäinen yhtyeeltä näkemäni heikko esitys. En taida ottaa hirveää riskiä väittäessäni, että tyyppejä kiinnosti enemmän illan päätähden kuin oma keikka.Kaiken tämän jälkeen tieto Heartburnsin uudelleenaktivoitumisesta herätti varovaisen toiveikkaita fiiliksiä. Ja kyllä! Uusi seiskatuumainen Cold Hell Below vahvistaa taas vanhan rakkauden. Etukäteen kuultu nimibiisi lupasi paljon eikä turhaan. Sitäkin lujimmin iskee b-puolen avausraita Not A Pretty Sight, joka on bändin uran parhaimpia ralleja. Siinä on – herra isä! - jopa kuultavissa jonkinmoista uudistumista. The Heartburns kun on hyvällä tavalla pyörittänyt samoja teemoja, biisirakenteita ja melodiakulkuja koko olemassaolonsa ajan.

Yhtyettä seuranneet tietävät, että yksi seiska tuskin muuttaa Heartburnsia paljoakaan aktiivisemmaksi, mutta jotenkin mieltä jo lämmittää tieto, että vanha suosikkiyhtye on ainakin nimellisesti hengissä ja hyvässä hapessa.

Aloittelijoille tiedoksi, että täydellisen punkrockbiisin voi tehdä vaikka näin:(Ai niin, uskoisitteko että Teemu on mukana jälleen uudessa virityksessä? Kytänsoittajien tulevalta splittiseiskalta löytyy biisi nimeltä Töölö palaa ja kuolee. Ja kyllä, sekin on aivan rautaa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti