maanantai 28. huhtikuuta 2014

The Seekrets - Erittäin salainen

Nykyajan uskomuksen mukaan kaikki maailman informaatio löytyy netistä. Vanhan änkyrän skeptismi tuli toteen näytetyksi, kun yritin selvittää mikä kumma on The Seekrets, jolta tuli viime vuoden lopulla Blast Of Silencen julkaisema splittiseiska toisen autotalliyhtyeen, hieman enemmän protoelektroon nyökkäävän Lazardsin kanssa. Koska lumoavasti rämisevä, naiivisti ilakoiva garagerockyhtye jäi kaikesta tiedonmetsästyksestä huolimatta mysteeriksi, täytyi asiasta ottaa selvää ja tehdä haastattelu. Siihen ystävällisesti vastasivat The Seekretsin perustajajäsenet, sisarukset Aiju ja Sara.Kuvat: CHRZU ja Sampo Arpalahti

Kertoisitteko lyhyesti Seekretsin syntyajatuksesta, ketä yhtyeessä soittaa ja mitä näette yhtyeen tähän mennessä merkittävimmiksi saavutuksiksi?
Aiju: Seekretsissä soitti aluksi vain minä (kitara ja laulu) ja mun sisko Sara (urut ja laulu). Ei meillä ollut rumpalia, kun ei me tunnettu ketään joka ois suostunut. Soitettiin muutama keikkakin kahdestaan. Ne oli varmaan tosi kummallisia keikkoja! Tarkoituksena oli tehdä rätväkkää rokkenrollia, mutta aluksi se oli jotain ihan muuta. Uudempi tuotanto on kyllä varmaan sellaista, jota aluksi ajateltiin.
Jossain vaiheessa saatiin rumpaliksi yksi poika, mutta sitten sen tyttöystävä sanoi ettei meidän kanssa sovi soittaa. Meillä oli keikka sovittuna seuraavalle viikolle, ja tuli kiire saada uusi rumpali niin otettiin mun poikaystävä Teemu. Sit kun se oli hyvä niin sai jäädä.
Sara: Teemu on päälle myös kiva. Sikski se sai jäädä.

Itselleni musanne tuo mieleen sen 90-luvun ajanjakson, kun garagerock tuli suomalaisen vaihtoehtomusaskeneen Thee Ultra Bimboosin ja Larry & The Lefthandedin myötä. Tietysti ennen kaikkea musiikillisesti, mutta myös estetiikan ja asenteen puolesta. Näettekö itse tällaisia yhtäläisyyksiä? Miten ylipäätään itse olet löytäneet sen musiikin, jota Seekretsin riveissä soitatte?
A: No kuuntelin kyllä ysärillä Bimbooseja ja Lärppiä, että saattaa ne sieltä kuuluakin! Muita ton ajan suomalaisia suosikkibändejä oli Sweetheart, Karkkis, Keuhkot ja Liimanarina. Muita bändejä, jotka on saattaneet vaikuttaa on Micragirls, The Cramps, The Mummies, Joy Division, Frankie Stein and His Ghouls, The Shaggs ja Misfits.
S: Toki kaikki kuunneltu (hyvä) musiikki vaikuttaa, ja jossain kohti on tietoisestikin muistaakseni haluttu viitata jollakin ratkaisulla johonkin bändiin, mutta kuiteski mun mielestä mitä ollaan tehty niin yleensä pyritään saada se kuulostamaan Seekretsille. Rariosta me kai alunperin on rokkia kuultu.
A: Joo Räkärodeosta tietty.

Teidän nimi tuntuu olevan todella kuvaava Seekretsille, sillä ihan äkkiseltään teidän bändistä ei hirveästi infoa netissäkään liiku. Esimerkiksi tieto, että teiltä on tullut ennen Lazards-splittiseiskaa kaksi omaakin seiskatuumaista oli itselleni aivan uusi! Onko salamyhkäisyys tyylikeino vai oman ja yhteistyökumppaneiden työtahdin seurausta?
A: Pyritään pitämään kyllä kaikki hommat salaisina. Treenien kellonaikaa ja sijaintiakaan ei kerrota muille bändiläisille suoraan, ilmoitan aina jollain salaisella keinolla niin kuin Metro-lehden tekstaripalstalla jollain koodatulla viestillä.
S: Varmaan kanssa se vaikuttaa, että 2/3 bändistä on numerovammaisia. Ei me edes tiedetä, monta levyä on tehty.Teillä ymmärtääkseni on ja on ollut muitakin bändiprojekteja?
A: Soitin aiemmin rumpuja sellaisessa bändissä kun The Splits. Nykyään soitan rumpuja Charm Bagsissa, jonka kasetin Mono Mono Records julkaisee toukokuussa. Jotain keikkojakin on sovittuna.
S: Unelmissa ja aikeissa vaan. Rumpali soittaa tätä nykyä ainakin TheToxicsissa.

Paitsi että tunnuttu toimivan matalalla profiililla, niin myös tekemisen tahti tuntuu olevan aika verkkainen. Johtuuko se ajankäytöstä, siitä että The Seekrets ei ole priorieettilistan kärjessä vai siitä, ettei teillä ole tarvetta rivakampaan puuhasteluun? Tällaista musaa ei tosin kukaan muukaan taida tehdä uraorientoituneesti hampaat irvessä...
A: Seekrets on ollut vähän hiljaisella liekillä kaikenlaisten käytännön ongelmien takia. Asuttiin yhteen aikaan eri kaupungeissa, ja sit on ollut työasiat tiellä eli yksillä päiväduuni ja toisella yötyö ja iltavuoro, ja sit on kaikkia muita bändiprojekteja ja nyt sitten vielä saatiin muksu ton rumpalin kanssa, joka tietty vähän hankaloittaa treenaamista kun pitää aina hankkia lapsenvahti.
S: Kyllähän siihen vähän vaikuttaa sekin, ettei taideta olla niin tyrkkyjä, että ite yritettäis minneen keikalle ängetä. Lähinnä mennään kun joku pyytää, jos sattuu sopivat ajat just Aijun mainitsemien seikkojen suhteen. Aika rientää, ja kiirettä ei sillai.

Teet Aiju itse myös graafisen alan töitä sekä sarjakuvia. Kuinka läheisesti musahommiin liittyvä estetiikka yhdistyy muihin taiteellisen puolen näkemyksiisi? Etenkin garagerockissa monille se 60-luvun staili tuntuu olevan jopa tärkeämpää kuin itse musa jos nyt vähän halutaan liioitella...
A: Oon tehnyt ite kannet kaikkiin noihin meidän seiskoihin. Toi visuaalinen puoli on kyllä kans sellainen juttu, että ois kiva jos ois enemmän aikaa panostaa siihen. Yks musavideo tehtiin Teemun kanssa tohon Surfing Cop -biisiin. Olis hauskaa jos ehtis tehdä lisää mutta tuskinpa sitä aikaa tulee mistään lisää.Olette käyneet soittamassa muutaman keikan myös Saksassa. Oliko teidän musaa levinnyt jo etukäteen sinne vai lähdittekö ihan sokkona reissuun? Millainen vastaanotto oli? Paljonko olette soittaneet ylipäätään keikkoja Suomessa?
A: Joo, oli tosi kiva reissu kyllä! Oltiin Bad Ceasarsien kanssa siellä. Ihan kohteliaasti ne saksalaiset kuunteli, mutta ei siellä mitään kirkuvia teinilaumoja näkynyt eikä kukaan heitellyt pikkuhousuja lavalle.
S: Oltaisko me Suomessa joku kakskyt soitettu. Ei oo tullut pidettyä kirjaa, en edes muista millon ne ekat kekkuloinnit tapahtui. Joskus 2008 ehkä.

Vaikka edellä olen korostanutkin, että olette Seekretsin kanssa puuhastelleet hissuksiin, niin teillä on varmasti silti jotain tulevaisuudensuunnitelmia tai tavoitteita? Onko tarkoitus aktivoida bändiä vai onko juuri tämä tekemisen tahti just sopiva?
A: No jaa, ei meillä kyllä mitään ihmeellisiä suunnitelmia oo! Olis kiva jossain vaiheessa äänitellä noita uudempia biisejä. Ja sit on ollut puhetta spektaakkelimaisesta spiritismi-keikasta, jossa esineet leijuis ja me soitettais mutta saas ny nähdä... 
S: Oishan se hauskaa olla aktiivisempi, mutta tosiaan nämä kaikenmaailman aikataulut ja elämät tässä ei kaikki niinkään kiusana vaan tapahtumassa. Onneksi tuskin hajotaan henkilökemiallisiin ristiriitoihin, ja toivon mukaan elämiset jatkuu.
A: Se on ollut suunnitelmana ja tavoitteena, että sit kun toi meidän lapsi oppii soittamaan tamburiinia tai jotain helistintä, niin sen vois ottaa mukaan treeneihin. Vauvana se olikin pari kertaa mukana, laitettiin sille kuulosuojaimet päähän ja se nukkui kopassaan treeniksen nurkassa samalla kun me soiteltiin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti