keskiviikko 30. marraskuuta 2016

MÄSÄ - Kylähulluuden riemua

Olen taipuvainen jahkaamiseen ja tekemättömien asioiden turhanpäiväiseen harmitteluun. Paljon siitä on joutavaa pösilöintiä, mutta Mäsä-yhtyeen missaaminen kesällä 2016 Jättömaa-festivaaleilla kismittää vieläkin. Paljon ymmärsin vasta jälkeenpäin. Oli olevinaan kiire johonkin muualle, vaikka lavaperformanssi näyttikin houkuttelevalta.

Lohtua on tarjonnut tiiviisti fanitetut Iisalmen serkku- ja Sekaisin Makista -videot ja nyt käpälään saatu kahdeksan biisin Mä & Sä -niminen albumi.

Levyn ulkoasun takia ei tuotetta olisi satunnaisesti välttämättä mistään poiminut ja etenkin biisinnimien puuttuminen kansista hankaloittaa perehtymistä (nimet oli kirjoitettu toki digipakin suojamuoviin...). Mutta pikkuvikojahan nämä, helppo korjata. Itse levy kuulostaa juuri niin riemukkaan kaoottiselta mitä jo otaksuinkin.

Jo kuullut nettihitit ovat odotetusti levyn parhainta antia, mutta ihan vailla yllätyksiä ei tarvitse Mäsään tarkemmin perehtyä. Mä & Sä -kappale kellottaa viisi ja puoli minuuttia ja holtittomaksi psykedeliaksi homma repeää useampaankin otteeseen, etenkin päätösraidassa Pelleparkki.Toimintaa leimaa tarkoituksellinen överiksi vetäminen. Biiseissä on parhaimmillaan hienoja melodioita, tarttuvuutta lahjattomimmille jakaa ja rohkeaa heittäytymistä. Silti laulu on pahimmillaan riipivää huutoa ja soundien perusteella levy kuulostaisi tallennetun viemärissä. Näiden muotoseikkojen kritisoiminen tosin ohittaisi koko yhtyeen konseptin - Mäsä on oikeastikin sukua Sleepy Sleepersin kaltaiselle karnevalistiselle remellykselle. Monessa kohtaa päällimmäisenä instrumenttina kopisee perkussiot ja touhussa on vahva anarkian tai ainakin tervehenkinen piittaamattomuuden tuntu.

Vaikea sanoa, menettäisikö Mäsä ominaishulluutensa, jos se ryhtyisi "oikeaksi bändiksi". Pelkäksi punkiksi Mäsällä on aivan liikaa biisinkirjoitustaitoa. Litku Klemetti - yksi Mäsän laulavista jäsenistä - on soolona ja Tuntematon numero -yhtyeensä kanssa jo lahjakkuutensa tällä saralla osoittanutkin.

Nämä rallit on julkaistu cd:n lisäksi myös kasettina sekä digitaalisessa muodossa.

(Ja onhan tuo Sekaisin Makista edelleen ihana. Aikakoneen Veralle omistettu laulu tuo 90-luvun mieleen yhtä hyvällä tavalla kuin Beverly Hills, 90210 -sarjan uusinnat.)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti